Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittisk läkarrekrytering ses över

Annons

Regeringen i Storbritannien ska nu se över rekryteringen till den statliga hälsovården, sedan en rad läkare gripits misstänkta för terrorbrott.

Premiärminister Gordon Brown har själv tagit initiativ till översynen efter de misslyckade bombattentaten i London och Glasgow i förra veckan.

Med "terrorism-minister" avsåg Brown säkerhetsministern Alan West.

Åtta personer, två från Indien och övriga från Mellanöstern, har gripits i förbindelse med de misslyckade bombattentaten. Minst sex av dem uppges vara läkare och samtliga har varit knutna till hälsovården.

Misstanken att läkare spelat en central roll i terrorplaneringen har väckt oro i Storbritannien, där nästan fyra av tio läkare är utbildade utomlands i inte mindre än 150 olika länder.

Säkerhetsanalytiker menar att det är en oroande tanke att militanta islamister kan arbeta på sjukhus med möjlig tillgång till farliga biologiska och radiologiska ämnen.

The Times citerade på onsdagen en brittisk präst som sade sig ha mött en al-Qaida-ledare i Irak i våras. Mannen tycktes förutsäga attentatsförsöken i London och Glasgow.

al-Qaida-ledaren förklarade att britterna och amerikanerna var måltavla på grund av sina aktioner i Irak.

Utredarna tror sig ha fått fast samtliga nyckelpersoner. Sex av de misstänkta förhörs i London, medan en sjunde man som greps i Skottland befinner sig på sjukhus i kritiskt tillstånd med svåra brännskador.

TT

Mer läsning

Annons