Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittisk invit välkomnas i Iran

Annons

Storbritannien bjuder in Iran till direkta förhandlingar kring de 15 fångna militärerna.

Inviten välkomnas av det iranska parlamentets talman.

Enligt premiärminister Tony Blairs kansli föreslog den brittiska regeringen direkta samtal i går och väntar nu på ett svar från Iran.

"Premiärministern tror att båda sidor delar en önskan om att den här frågan snabbt blir löst genom direkta samtal", hette det i ett uttalande från kansliet. I måndags sade ordföranden i Irans nationella säkerhetsråd, Ari Larijani, ungefär samma sak.

Storbritanniens utrikesminister Margaret Beckett uttalade sig också försonligt i tisdags och förklarade att britterna inte söker konfrontation.

De 15 brittiska flottisterna och marinsoldaterna, 14 män och en kvinna, greps den 23 mars i norra delen av Persiska viken på omstritt vatten som både Irak och Iran gör anspråk på.

Det iranska parlamentets talman Gholam Ali Hadad Adel välkomnar vad han kallar Storbritanniens "förändrade tonläge" i konflikten.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som ofta stångas med västmakterna, väntas hålla presskonferens senare i dag och då enligt iransk tv "klargöra Irans syn" på de gripna britterna.

TT

Mer läsning

Annons