Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brittisk elitstyrka till Etiopien

Annons

Storbritannien uppges ha skickat en elitstyrka till Afrikas horn för en eventuell fritagning av fem kidnappade medborgare. Samtidigt pågår en intensiv diplomatisk offensiv för att lösa det mystiska fallet.

Dramat blir extra känsligt av att de försvunna har anknytning till Storbritanniens ambassad i Etiopien. Enligt ofullständiga rapporter från etiopiska Afar, ett ogästvänligt månlandskap där temperaturen kan nå över 50 grader, rövades de bort i mitten av förra veckan.

Inga kidnappare har såvitt känt hörts av. Afar ligger vid gränsen mot ärkefienden Eritrea, ett område så omtvistat att Eritrea häromåret kastade ut alla gränsövervakare från Nordamerika och Europa, däribland svenskar.

Eritrea kallar etiopiska uppgifter om att landets soldater skulle ha gått över gränsen för att ta britterna för "galenskap".

Enligt flera brittiska tidningar på måndagen är en elitstyrka från SAS (Special Air Service), upprättad som antiterrorspjutspets under Nordirlandskonflikten, redan på plats i Etiopien eller Djibouti. Det uppges vara första gången en hel SAS-grupp sätts in på detta sätt sedan 7/7-bomberna i London 2005.

SAS-styrkan är beredd på en omedelbar fritagningsoperation om den diplomatiska processen inte leder någonvart. Om det visar sig vara etiopiska rebeller som ligger bakom skulle lokala myndigheter sannolikt applådera en sådan aktion. Om britterna däremot förts ut ur Etiopien kan de politiska riskerna med ett militärt ingripande bli höga.

TT

Mer läsning

Annons