Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britterna skapar två nya departement

Annons

Storbritannien delar upp sitt kritiserade inrikesdepartement i två separata departement; ett för nationell säkerhet och ett för rättsliga frågor.

Enligt medieuppgifter ska ett det nya justitiedepartementet ha ansvar för fängelser, övervakning, skyddstillsyn och brottmål.

Departementet kommer att ledas av lordkanslern, vilket i praktiken motsvarar justitieminister, en post som nyligen tillträddes av Charles Falconer.

Departementet för nationell säkerhet kommer att behålla kontrollen över polis, brottsbekämpning och immigrationsfrågor. Arbetet kommer att ledas av den nuvarande inrikesministern John Reid.

Reid kommer också att leda ett möte i veckan med företrädare från säkerhets- och underrättelsetjänsterna. GCHQ, regeringens kommunikationshögkvarter, är ett underrättelse- och säkerhetsorgan som även i fortsättningen kommer att förse utrikesdepartementet med information om terrorism och svåra brott. Högkvarteret har ett nära samarbete med Storbritanniens inrikes och utrikes underrättelsetjänster, MI5 och MI6.

TT

Mer läsning

Annons