Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britter kidnappade i Irak

Annons

Fem britter kidnappades i den irakiska huvudstaden på tisdagen.

Många Bagdadbor dödades också i bombattentat, och för USA:s armé artar sig maj månad till en av de värsta hittills.

Brittiska utrikesdepartementet bekräftade sent på eftermiddagen, efter flera timmars förvirring kring vilka som förts bort och hur många de var, att fem brittiska medborgare saknas efter en händelse vid Iraks finansdepartement på förmiddagen.

Myndigheterna ville ännu inte lämna ut detaljer om de fem, men enligt rapporter från Irak är minst en av dem specialist av något slag, i Bagdad för att utbilda irakisk personal, medan övriga är livvakter.

Kidnappningen ska ha utförts av en grupp beväpnade män iförda polisuniformer. De anlände till byggnaden i vita stadsjeepar av en typ som polisen också har.

Fler än 200 utlänningar och tusentals irakier har kidnappats sedan USA-alliansen störtade Saddam Husseins regim 2003. De senaste månaderna har det dock blivit ovanligare att utlänningar rövas bort. De flesta har efter hand släppts, men minst 60 rapporteras ha blivit mördade av sina kidnappare.

Bagdads civilbefolkning utsattes på tisdagen för två allvarliga sprängdåd. En bomb i en minibuss exploderade vid Tayaran-torget i centrum och skördade minst 22 liv enligt polisen. 55 andra skadades. Bomben smällde nära en stor korsning där många människor brukar handla. Många daglönare, oftast fattiga shiamuslimer, brukar också söka jobb där.

Senare detonerade en bilbomb i ett marknadsområde i den överlag shiamuslimska stadsdelen Amil i sydvästra Bagdad, sade polisen. Minst 21 människor dödades där och 53 skadades enligt läkare som nyhetsbyrån AFP talat med. Vittnen sade att bilbomben briserat utanför en shiamuslimsk bönesal.

Amerikanerna räknar också allt fler lik. På tisdagen framkom att tio USA-soldater dödades i måndags, samma dag som USA höll minnesdag för sina stupade i krig. Reuters räknar till 114 dödade amerikanska soldater i Irak denna månad, AFP till 113. Det gör maj månad till den dystraste i år för de amerikanska trupperna.

TT

Mer läsning

Annons