Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britter gripna i Iran på väg hem

Annons

Flygplanet med de 15 brittiska sjömän, som Iran grep för två veckor sedan, har lyft mot London, rapporterar nyhetsbyråer. Irans president meddelade i går oväntat att flottisterna skulle friges.

Sjömännen anlände till flygplatsen med poliseskort i två minibussar och fördes till ett VIP-område.

Irans president överraskade i går med att meddela att de 15 skulle friges. De gripna brittiska sjömännen träffade sitt lands Iranambassadör sent under gårdagens kväll. Mötet med ambassadören Geoffrey Adams var det första efter den 23 mars då britterna greps på omtvistat farvatten.

Teheran anklagar de brittiska sjömännen för intrång på iranskt farvatten, ett område som både Iran och Irak gör anspråk på. Storbritannien har förklarat att britterna befunnit sig där på rutinuppdrag för att stoppa smuggling.

Under fångenskapen har de 15 nekats konsulär hjälp. När Iran flera gånger visat upp dem har de erkänt att de inkräktat.

Medier i Mellanöstern och London rapporterar att Qatar och Syrien hade nyckelroller som medlare i dramat, något som Damaskusregeringen bekräftat.

Två av de fångna britterna uttryckte sin tacksamhet för att de snart är fria när brittiska BBC visade bilder på dem. De intervjuades sedan president Mahmoud Ahmadinejad gjort sitt tillkännagivande.

Sjömannen Faye Turney sade att hon och kamraterna "bad om ursäkt" för sina handlingar. Officeren Felix Carman sade att de "behandlats med respekt och värdighet".

Storbritanniens jämställdhet är dock inget som Irans ledare gillar.

Tony Blair tackade sitt lands allierade för deras stöd under krisen med de gripna.

Beskedet om frigivningen fick också marknaden att reagera. USA:s börsindex steg något, Dow Jones med 0,14 procent och Nasdaq med 0,34.

Råoljepriset började sjunka i dag. Prisfallet för olja som ska levereras i maj sjönk med 13 cent till 64:25 dollar per fat när morgonhandeln pågått en stund. Dagen före sjönk priset 26 cent.

TT

Mer läsning

Annons