Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britter framträdde i iransk tv

Annons

En av de två tillfångatagna brittiska militärerna som visades upp på den statliga iranska televisionen på söndagen medgav att de "uppenbarligen" gått in på iranskt territorialvattenvatten.

Den andre britten sade att han förstod varför Iran var upprört över deras "intrång".

Tv-bilderna sändes också ut över brittiska Sky News, som visade de två britterna med ljud, vilket den iranska televisionen inte gjorde, när de stod står framför ett iranskt sjökort av norra Persiska viken där de två tillsammans med 13 andra greps den 23 mars.

Storbritannien har sökt en kompromiss om de fångna militärerna. Tidningen The Sunday Telegraph skrev i helgen att Storbritannien planerar att sända en hög officer till Teheran med ett förslag till kompromiss: Britterna lovar att aldrig medvetet gå in på Irans territorialvatten utan tillstånd.

På söndagskvällen sade försvarsminister Des Browne att Storbritannien befinner sig i "direkt bilateral kommunikation" med Iran, utan att förklara närmare.

Britterna hoppas att iranierna ska släppa de 15 trots att London varken ber om ursäkt eller medger att de fångade militärerna befann sig på iranskt vatten när de greps av iransk militär.

Frågan är dock om den nya brittiska försonligheten är nog för att lösa krisen efter en vecka som präglats av ständigt upptrappat tonläge.

TT

Mer läsning

Annons