Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Britt-evakuering övervägs i Zimbabwe

Annons

I Storbritannien granskas en evakueringsplan för upp till 22|000 brittiska medborgare i den forna kolonin Zimbabwe, skriver The Times på fredagen.

En talesman för försvarsdepartementet avböjer att kommentera uppgifterna:

Enligt tidningen, som citerar anonyma diplomatkällor, har granskningen sitt fokus på en möjlig plan som är beroende av hjälp från grannländerna.

The Times skriver att under den nuvarande planen ska britter i Zimbabwe instrueras att lämna landet och ta sig till Sydafrika för att mötas på en militärbas där.

Därifrån ska de antingen flygas ut av brittiskt militärflyg eller av chartrat civilflyg.

Storbritannien evakuerade tusentals medborgare i Libanon förra sommaren under Israels bombningar av landet.

Storbritannien har anklagats för att försöka få till stånd ett regimskifte av Zimbabwes president Robert Mugabe, som styrt den forna kolonin sedan självständigheten 1980.

Mugabe har skyllt landets ekonomiska nedgång på sanktionerna. Landet har en inflation som närmar sig 5|000 procent, en arbetslöshet på 80 procent och svår brist på mat, bränsle och andra basförnödenheter.

Men kritiker säger att problemen började i samband med hans kontroversiella landreform 2000 då regeringen beslagtog närmare 4|000 gårdar från vita bönder och gav dem till svarta. Avsikten med reformen var att rätta till obalansen i markägandet som levde kvar sedan den koloniala tiden.

TT

Mer läsning

Annons