Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på vårdpersonal för aidssjuka

Annons

Trots en numera ambitiös lagstiftning och låga priser på bromsmediciner får mer än två tredjedelar av de aidssjuka i södra Afrika ingen medicinsk behandling.

En avgörande orsak är den akuta bristen på vårdpersonal.

Rapporten beskriver läget i fyra länder i södra Afrika när det gäller tillgången till bromsmediciner mot hiv/aids. Länderna är Sydafrika, Lesotho, Malawi och Mocambique och siffrorna är genomgående nedslående. 2003 fick cirka 100|000 människor i det aktuella området behandling för sin sjukdom. Motsvarande siffra 2006 är 1,3 miljoner. Ändå bedömer Läkare utan gränser att cirka 70 procent av dem som behöver behandling med bromsmediciner inte får det. Så trots alla aidspengar som pumpats in galopperar epidemin vidare.

Var en av de stora flaskhalsarna ligger blir tydligt för den som tar sig till en aidsklinik på landsbygden i något av länderna i södra Afrika. Besökaren möts av hundratals utmattade människor som sitter hålögda och väntar på sin tur. Ofta är det outhärdligt varmt. Plötsligt kan det dunsa till och någon svimmar _ det är inte ovanligt. Längst in i kliniken, i ett pytterum, har en ensam sjuksköterska sin mottagning och försöker ge adekvat vård till alla väntande. Det säger sig självt att det inte går.

En orsak till att det fattas personal är att många själva dör i aids. En annan är att vårdpersonal låter sig rekryteras till betydligare gynnsammare arbetsförhållanden i exempelvis Storbritannien eller Kanada.

Enligt organisationen är nämligen "stelbenta" biståndsregler som förbjuder givarna att ge direktstöd till vårdarbetarnas löner en bidragande orsak till personalbristen.

Biståndsorganet Sidas tillförordnade generaldirektör Göran Holmqvist säger till TT han är väl medveten om problemet och att Sverige bland annat jobbar med en modell med så kallat sektorsbudgetstöd som ger länderna möjlighet att använda biståndsmedel till personalkostnader.

TT

Mer läsning

Annons