Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på dagispersonal

Annons

-Vi arbetar för att hitta en lösning men hittills har vi bara anställt en dagbarnvårdare. Vi sökte tre i centrala Rättvik och två i Vikarbyn. Vi har annonserat två gånger men vi får inga sökande.

- Nu måste vi tänka om. Barn väntar på plats och många vill ha en plats omgående. Hade vi haft en lämplig lokal hade vi anställt barnskötare. Familjerna vill helst ha plats i förskola, säger Marianne Åslund, biträdande rektor och en av personerna i arbetsgruppen som försöker lösa barnom-sorgssituationen i kommunen.

När barngrupperna blev mindre stängdes både Bikupan, en förskoleavdelning på Hedslund och avdelningen Skorpan vid Daljerkskolan. I dag används lokalerna till annan verksamhet och någon annan lämplig lokal finns inte.

I höst öppnar det nya daghemmet i Boda, men hur det påverkar situationen i Rättvik och Vikarbyn är osäkert.

-Vi vet inte om Bodabarnen flyttar från sin dagisplats i Rättvik till Boda och på alla förskolor är det fullt. Vi jobbar intensivt med att hitta en lösning och det kan ju bli en tillfällig sådan om inget bättre alternativ går att åstadkomma, anser Marianne Åslund.

Det är inte bara maxtaxan inom barnomsorgen som gjort att allt fler väntar på plats. Antalet nyinflyttade ökar och det gör också att allt fler vill ha en plats i barnomsorgen, berättar Maj-Britt Johansson Berg på barn- och utbildningsförvaltningen.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons