Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bris: Ge barn sekretess på Bup

Annons

Unga i utsatta familjesituationer måste få möjlighet att söka hjälp utan att föräldrarna blir informerade. Den slutsatsen dras i en studie från Barnens rätt i samhället (Bris).

Det finns en grupp barn och ungdomar i Sverige som inte får den hjälp de har rätt till enligt hälso- och sjukvårdslagen. Anledningen är att de inte vågar berätta om sin svåra situation, eftersom föräldrarna deltar i behandlingen eller blir informerade i efterhand om vad barnen berättat.

Den slutsatsen dras i en studie från Bris om ungdomars erfarenhet av Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup). Studien bygger på en analys av 339 e-postbrev och dokumenterade telefonsamtal till Bris under förra året. Ungdomarna är mellan 13 och 18 år och de flesta är flickor.

"Ungdomarna känner alltså inte förtroende för behandlaren eftersom de inte själva har rätt att råda över sekretessen", skriver Bris generalsekreterare Göran Harnesk och utredaren Karin Johansson på Dagens Nyheters debattsida.

De anser att Bup borde kunna luta sig mot FN:s konvention om barnets rättigheter och sekretesslagen för att i högre grad ge ungdomarna denna rätt. Artikelförfattarna uppmanar också regeringen till en översyn av regleringen av barns och ungdomars ställning i vården.

Lars Hellgren, verksamhetschef på Bup på Akademiska sjukhuset i Uppsala välkomnar debatten men påpekar att klokskap måste användas i varje enskild situation.

TT

Mer läsning

Annons