Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brev: "Wolfowitz måste sluta"

Annons

En grupp tidigare tjänstemän på chefsnivå i Världsbanken anser att bankens chef Paul Wolfowitz måste avgå.

I ett brev till Financial Times skriver de att en förändring är nödvändig.

Den amerikanske nuvarande Världsbankschefen Wolfowitz har utsatts för skarp kritik både inom och utom banken sedan det avslöjats att han gett order om att hans partner Shaha Riza skulle få extremt hög lön då hon fördes över från banken till USA:s utrikesdepartement, formellt för att undvika en jävsituation. I UD var hon fortfarande anställd av Världsbanken.

"Vi anser inte att han längre kan vara en effektiv ledare", skrev de 42, däribland 18 tidigare vicechefer för Världsbanken, vars uppgift är att ge lån till utvecklingsländer.

"Han har förlorat bankpersonalens tillit och respekt, provocerat fram en klyfta mellan de högsta cheferna, gett upphov till ansträngda förbindelser med styrelsen, skadat sin trovärdighet när det gäller gott styrelseskick _ en fråga han själv prioriterat _ och alienerat viktiga delägare, detta vid en tid när deras stöd är väsentligt för att fylla på resurser nödvändiga för att hjälpa de fattigaste länderna, speciellt i Afrika", löd brevet i måndagens Financial Times.

"Det finns bara ett sätt för mr Wolfowitz att gynna banken: Han bör avgå."

Den brittiska finanstidningen stödde brevskrivarna i en ledare.

"USA har alltid haft företrädesrätt att nominera bankens chef. Men detta privilegium innebär ett stort ansvar. Utövandet av detta ansvar kräver nu att man accepterar att en omedelbar förändring i bankens högsta ledning är nödvändig", skrev tidningen.

Wolfowitz var tidigare vice försvarsminister i president George|W Bushs regering och gjorde sig då känd som hök och ivrare för ett anfall på Irak. Hans utnämning till världsbankschef möttes av skepsis. När han 2005 gav order om en kolossal lön till sin väninna, tjänstemannen Shaha Riza vid Världsbanken, var reaktionerna mycket negativa.

TT

Mer läsning

Annons