Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredband åt "alla"

Annons

Lösningen för de mest enskilt bosatta handlar således om mobilt bredband.

Vrids klockan tillbaka till mitten på september månad var läget så här: Det fanns tio miljoner kronor kvar att fördela mellan kommunerna i länet.

För Smedjebackens vidkommande fanns det en chans att uppgradera hushållstäckningen från cirka 97 till närmare 99 procent.

Även de mest glesbefolkade delarna av kommunen skulle nu kunna räknas in hette det då. På IT-chefen, Christer Granqvists, lista fanns sex byar: Åsmansbo, Saxehammar, Larsbo, Gärdsjöbo, Nyfors och Ingevallsbo.

I fallande ordning upplyste listan även om antalet bofasta.

Men IT-chefen vågade inte dra några växlar i förskott. Det fanns ju flera andra dalakommuner som skulle dela på kakan:

- I bästa fall kommer tre av de uppräknade byarna i Smedjebackens kommun få tillgång till bredband i den tredje etappen.

Då handlade det dock fortfarande om vilka byar som skulle nås med fiberkabel och adsl-teknik.

En annan aspekt var också hur många presumtiva kunder det fanns i respektive by. Åsmansbo hörde till de prioriterade med 107 personer, och en fiberkabel som var nedgrävd längs vägen sedan tidigare.

Risken var därför stor att de tre sista byarna på listan skulle hamna utanför. Den här gången också.

Men i och med de avslutade förhandlingarna, där även TeliaSonera blivit en part, har förhållandena ändrats på ett smått dramatiskt sätt.

Nu är det snarare så att Ingevallsbo, Nyfors, Gärdsjöbo och Larsbo hör till de områden som får tillgång till bredband först. Redan under det första kvartalet 2007 enligt Christer Granqvist.

- Vi fick alltså ett betydligt bättre utfall än vi hoppats på. Täckningsgraden kan mycket väl nå närmare 100 procent tack vare Telias "edge-teknik".

IT-chefen påpekar att 3G-tekniken inte ska blandas in i sammanhanget, utan det handlar om traditionell GSM-teknik som förknippas med mobiltelefonen.

- Men jag vill hellre kalla det här för mobilt bredband.

Christer Granqvist ser en rad fördelar eftersom tekniken är trådlös. Datoranvändaren är inte längre bunden till den fasta uppkopplingen som adsl-tekniken innebär.

Eftersom tekniken fungerar överallt där det finns täckning på mobilen uppstår heller inga kostnader för framdragning av fiberkabel eller nya master och sändare. Det enda som krävs är ett särskilt pc-kort eller ett usb-modem:

- Det är ungefär som att ansluta en mp3-spelare. Dessutom kan man surfa till mycket förmånliga kostnader. Det finns exempelvis abonnemang som ligger strax under 100-lappen med gratis surfande på kvällar och helger.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons