Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bred mr-kritik inför OS i Peking

Annons

OS i Peking 2008 får allt större internationell uppmärksamhet _ men inte alls på det sätt som arrangörerna hade hoppats.

Med ett år kvar till invigningen blir människorättskritiken bara starkare och starkare.

"De pågående trakasserierna och fängslandet av journalister gör att Pekings olympiska löfte om mediefrihet mer liknar ett pr-trick än ett verkligt policyinitiativ", konstaterar Human Rights Watch (HRW) i ett uttalande från dess Asienchef, Brad Adams.

"Utan ett snabbt agerande för att ta hand om sådana här övergrepp så är OS människorättsrykte i fara" fyller Amnesty International i.

De två mr-organisationerna är långt ifrån ensamma om att i dagarna presentera nya kritiska rapporter om Kina. En stor mängd manifestationer har sedan länge varit inplanerade i samband med att det på onsdagen är exakt ett år kvar till OS-invigningen i Peking.

I måndags höll Reportrar utan gränser (RSF) en osanktionerad presskonferens utanför OS-arrangörernas högkvarter i Peking. Det slutade med att de fyra RSF-aktivisterna fick sina hotellrum genomsökta av polisen, som också förhörde ett dussintal av de journalister som bevakade tillställningen på plats.

På tisdagen greps i sin tur sex utländska Tibet-aktivister efter att i två dagar protesterat vid Kinesiska muren, med banderoller med krav på ett fritt Tibet.

"De kinesiska myndigheterna utnyttjar OS för att bli erkända som världsledare. Genom att protestera vid Kinesiska muren.|.|. sänder vi en tydlig signal om att Kinas drömmar om internationellt ledarskap inte kan bli verklighet så länge som den brutala ockupation av Tibet fortsätter", hälsade Tenzin Dorji från en av organisationerna bakom protesten i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

Tibet är ett av de områden som Kina flitigast kritiseras om. Amnesty tar i sin tur främst upp det stora antalet avrättningar och fängslandet av oppositionella i sin rapport, medan HRW den här gången främst rapporterar om bristerna i yttrandefriheten.

När Internationella olympiska kommittén (IOK) utnämnde Peking till OS-värd för sex år sedan uttryckte man förhoppningar om att uppmärksamheten kring OS skulle bidra till ett ökat tryck på Kina, och på så vis en förbättrad människorättssituation.

Däremot är det fel att förvänta sig att IOK själva ska sätta något sådant tryck, menar organisationens ordförande Jacques Rogge.

"Särskilt när det rör sig om självständiga ärenden där det inte är IOK:s uppgift att blanda sig i", skriver Rogge per e-post till AFP.

TT

Mer läsning

Annons