Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bravo, åklagare Norström!

Annons

Knappast någon kan ha undgått ta del av djurplågerirättegången vid Leksands tingsrätt mot Staffan Dahlberg.

Den har följts av att åklagaren i målet, Carl-Johan Norström, anmält försvararen Faluadvokaten Per Borgblad till Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Frågan gäller huruvida advokatens arvode är skäligt eller inte. Jag har förväntat mig att en kollega, eller någon annan, lämnat åklagarens stöd för bedömningen att advokatens två räkningar kan vara väl tilltagna.

Det är självklart att Norströms bedömning utgår från, att den tid det tar för en åklagare att sätta sig in i ärendet bör ju rimligen vara jämförbart med advokatens arbetsinsats.

Nu har vi emellertid fått veta i en insändare den 4 december, under rubriken "Till Borgblads favör" att denne besitter kvalifikationer utöver det vanliga och dessutom "förenat med hans skarpa intellekt... gör honom, utan konkurrens, till vårt läns förnämsta försvarsadvokater".

Är det korrekt beskrivet och om man då utgår ifrån att de flesta advokater och även åklagare är mer att betrakta som normalbegåvade, ja, då behöver advokaten Borgblad måhända bara halva tidsåtgången för att biträda Dahlberg.

Oavsett tidsaspekterna betvivlar jag inte att Borgblad är en bra advokat.

Läsaren bör dock inse att det tydligen rullar miljoner ur statskassan baserade på "går-det-så-går-det-fakturor" som till sist drabbar skattebetalarna.

Vi på gräsrotsnivån måste väl någon gång säga ifrån. Och vi bör därför ge åklagaren Norström en eloge för att han gjorde det många ansåg vara rätt.

INGEMAR KLOCKAR

Mer läsning

Annons