Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brasiliens energiminister avgår

Annons

Brasiliens energiminister Silas Rondeau avgick på tisdagen sedan polisen inlett en utredning om att han tagit emot mutor.

Rondeaus avgång kommer efter ett omfattande tillslag, kallat Operation Razor, i förra veckan då närmare 50 politiker, lobbyister och affärsmän greps misstänkta för att ha förskingrat pengar i samband med regeringskontrakt. Bland de gripna fanns även Rondeaus rådgivare.

Tillslaget har ökat oron för vad som kommer att hända med president Luiz Inacio Lula da Silvas plan att under fyra år satsa omkring 250 miljoner dollar i offentliga och privata investeringar på vägar, järnvägar och flygplatser samt kontroversiella vattenkraftverk i Amazonasregionen. Kongressledamöter uppgav på tisdagen att omröstningen om flera förslag nu kan komma att försenas.

Rondeau, som förnekar att han begått några oegentligheter, skulle ha kontrollerat mer än hälften av budgeten som öronmärkts för infrastruktursatsningarna som var avsedda att öka den ekonomiska tillväxten och förebygga elbrist.

Han har också lagt upp policyn för Brasiliens ledande program för biobränsle och satt i styrelsen för det statskontrollerade oljebolaget Petrobras.

Polisen misstänker att han tagit emot 100|000 real, motsvarande 350|000 kronor, i mutor från ett byggföretag som fått ett regeringskontrakt för att se till att fattiga hushåll fick el.

Rondeau är den första politikern som avgår till följd av korruptionsanklagelser efter att Lula tillträdde sin andra mandatperiod.

TT

Mer läsning

Annons