Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bransch med växtkraft

Annons

Med det arbete som Svenska timmerhusföreningen, med säte i Rättvik, driver laddar nu branschen för att möta den ökande efterfrågan på exklusiva timmerhus - samt för att möta den allt hårdare konkurrensen från öststaterna.

I en tidigare näringslivsundersökning visade det sig att Rättvik var ett av tre regionala centra som haft den högsta tillväxten i landet. En av förklaringarna till det är den expansiva timmerhusbranschen där Rättvik har flera framstående företag.

På orten finns ett tiotal företag inom branschen, till det kommer en mängd ytterligare mindre tillverkare som timrar hus som bisyssla.

- Timmerhusen är cirka 10-15 procent dyrare än vanliga hus. Men det gäller att se vilka kunder man har, vilken kundmassa det är, förklarar Helene Bringsell som arbetar i föreningen Svenska timmerhus.

För att öka tillväxten i branschen driver föreningen ett EU-projekt:

- Vi driver ett EU-projekt i utvecklingssyfte för att skapa en unik svensk husprodukt med kvalité och design som kan svara upp till marknadens efterfrågan, utan att ge avkall på det traditionella bygnadssätt som timmer- hustillverkningen bygger på, säger hon.

Dala inredningsgrupp i Leksand är ett av de projekt som drivs för att öka samverkan mellan timmerhusleverantörer och inredningsföretag. Något som även lett till en kraftig expansion för flera av inredningsföretagen som är med i samarbetet. Och just samarbetet mellan företagen gör det möjligt att skräddarsy nyckelfärdiga hus till kunderna.

- Företagen går från att vara stomlevernatörer till att bli husleverantörer, förklarar hon.

Svenska timmerhusföreningens uppgift är att öka efterfrågan och intresset för timmerhus, skapa nätverk mellan företagen i branschen och informera. Sätet och administrationen ligger i Rättvik och därifrån arbetar föreningen nationellt för att stärka branschen.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons