Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandt (s) föreslår ett ungdomens hus

Annons

Med motiveringen att det är ett gemensamt ansvar att erbjuda alternativ sysselsättning till de ungdomar som står utan fritidsaktiviteter, föreslår Kerstin Brandt (s), ledamot av kommunstyrelsen, att ett allaktivitetshus eller ungdomens hus inrättas.

Motionen är skriven på initiativ av Gunilla Jonsson (s), ledamot av barn- och utbildningsnämnden.

Lokaler finns, Gussarvsgården är delvis tom och även Gussarvsskolan som i dag står tom och kostar kommunen pengar. Närheten till äldre och utlandsfödda boende kan också förbättra utbytet av erfarenheter mellan olika generationer och kulturer.

I samma lokaler kan det också vara lämpligt att placera den nya drogsamordnaren som ska rekryteras, menar man i motionen.

Att inrätta ett ungdomens hus ses som en del av det förebyggande arbetet gentemot alkohol och droger, och dess följder i form av skadegörelse och destruktivt beteende. Möjliga verksamheter är kafé, musikverkstad, rollspel, föreläsningar, filmstudio, teater och datanätverk. Allt ska drivas av ungdomar med stöd av vuxna.

För att finansiera verksamheten kan hälften av totalkostnaden sökas som bidrag av länsstyrelsen.

I motionen föreslås att kommunfullmäktige beslutar om ekonomiskt stöd för start av ett ungdomens hus.

Kerstin Brandt framhåller Orsa kommun som ett gott exempel. Där finns i dag ett allaktivitetshus som bedriver en ungdomsverksamhet med lyckat resultat.

Svar på motionen har begärts hos både barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden samt omsorgsnämnden.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons