Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandorsaken oklar

Annons

I torsdags kväll spekulerades det i om branden kunde ha orsakats av något elfel i tvättstugan.

Det verkar dock som att branden inte börjat i tvättstugan.

- Den är helt intakt förutom de skador som blev då taket rasade in, förklarar räddningschefen Håkan Bäcklund.

Branden verkar ha börjat i själva förrådsbyggnaden men någon brandorsak har det hittills varit svår att fastställa.

- Det såg konstigt ut på ett ställe utanför förrådet, säger Bäcklund.

Därifrån har de tagit en bit som ska skickas in och analyseras för att se om det finns några spår av brandfarlig vätska på föremålet. Om så skulle vara fallet skulle det kunna tyda på att branden var anlagd.

Sju av de åtta lägenheterna i huset var bebodda. Samtliga hyresgäster har fått flytta in i andra lägenheter, det var inga problem för Orsabostäder att få fram sådana i torsdags kväll. Av Orsabostäders 800 lägenheter är ungefär 50 lediga.

Hyreshusets förrådsdel förstördes helt av branden, den lägenhet som ligger närmast har fått lite skador men annars har lägenheterna klarat sig anmärkningsvärt bra. Hela takdelen på huset är förstörd men de flesta lägenheterna undgick både eld och vatten.

- Det har kommit in rök i lägenheterna, berättade Jan Bäsen som arbetar på Orsabostäder och som dessutom är brandman och var med och släckte branden i torsdags.

Att lägenheterna klarat sig så bra som de gjort beror på att hyreshuset består av en betongstomme som inte släppt igenom eld och vatten.

Hyresgästerna bar ut en del möbler i torsdags men det finns saker kvar i samtliga lägenheter.

Mats Åkerlund berättade att han pratat med samtliga hyresgäster och uppmanat dem att kontakta sina försäkringsbolag.

Vad som ska hända med det brandskadade hyreshuset vet inte Mats ännu. Innan något beslut fattas ska Orsabostäders försäkringsbolag titta på huset.

Aino Melin som bodde i det aktuella huset var på väg hem från jobbet på ett sjukhem i Mora då en granne ringde och sade åt henne att skynda sig hem och ta ut katten eftersom det brann i huset.

- Förrådet var helt övertänt och det brann i taket, berättar Aino.

Hon tog hand om katten och sedan fick hon hjälp av en massa människor, även sådana som hon inte kände, med att bära ut möbler och andra föremål ur lägenheten.

- Mats Åkerlund kom dit och såg till att vi fick sova över i de möblerade turistlägenheterna, berättar Aino som fick en ny lägenhet i samma område i fredags.

Aino är mycket tacksam för all hjälp som hon fick i torsdags kväll.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons