Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandmän oroliga över att liv riskeras

Annons

Det är nya lagar och nya krav samt en anpassning till hur andra räddningstjänster är organiserade som är orsaken till nyordningen, som innebär en brandman mindre mot tidigare i den första styrkan vid en utryckning. Istället har man förstärkt ledningsorganisationen, bland annat för att få bättre kontroll av resurser och ökad struktur på olycksplatser.

- För tre år sedan var vi åtta personer i den första operativa styrkan vid en utryckning; sex brandmän, en brandmästare och en förman. Då hade vi en bra slagstyrka. Sedan blev vi ytterligare decimerade och hade ett befäl plus sex bandmän. Nu är vi en plus fem, vilket innebär att vi måste göra svåra prioriteringar vid utryckningar.

Det säger Johan Wahrén, facklig företrädare och styrkeledare vid räddningstjänsten i Borlänge. Han tycker att det är viktigt att människor får information om den nya organisationen som innebär att man, för att följa reglementet med en bemanning på fem brandmän i släckbilen, måste välja mellan att ta tankbilen eller högbilen vid ett larm.

- Ja, då ska vi vara ute ur garaget på 90 sekunder och hunnit ta ställning till de uppgifter vi fått från SOS-centralen. Det är ofta väldigt svårt eftersom vi aldrig får alla uppgifter direkt.

- Om vi till exempel skulle få en lägenhetsbrand och det står en person på en balkong och vi samtidigt vet att någon är kvar inne, då måste vi kanske hjälpa den vi ser först, den som det finns en möjlighet att rädda, och sedan får man avvakta med rökdykarinsatsen tills personen kommit ner, säger Johan Wahrén.

Ett alternativ skulle vara att bryta mot reglementet och ta med alla fordonen vid en utryckning.

- Men då skulle vi bli väldigt långsamma när vi kommer fram eftersom vi inte kan börja en rökdykarinsats utan att vara en komplett grupp, en av rökdykarna måste ju köra ett av fordonen, säger Johan Wahrén som liksom de övriga kritiska brandmännen har accepterat nyordningen, om än motvilligt.

- Det här är ju inget vi kan påverka i dag. Vi har blivit lovade en utvärdering av politikerna och då får vi se hur mycket det är värt att ha en bättre ledningsorganisation på bekostnad av en slagkraftig förstastyrka, säger han

Johan Wahrén har i och för sig ingenting emot att ledningsorganisationen förstärks.

- Nej, tvärtom. Det har vi önskat länge, men vi tycker inte att det ska behöva drabba tredje part, det vill säga allmänheten.

Johan Wahrén får medhåll av Markus Sandvik, chef för Räddningstjänsten Dala Mitt, att en första räddningsinsats kan påverkas negativt på grund av bemanningen.

- Det är klart att det blir en fördröjning, men aldrig mer än några minuter. Vad vi vinner är en bättre beredskap, ökad samordning, vid stora olyckor.

Han kan inte säga om den nya organisationen kommer att rädda fler eller färre människor.

- Det är inte möjligt, men personligen tror jag mycket på förändringen. Förutom samordningsfördelarna innebär den att vi bättre tar tillvara på all den kompetens som finns.

CLAES HUSÁHR

Mer läsning

Annons