Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandkunskap för unga

Annons

Vid det här laget har Andreas Lundgren och Jimmy Eriksson från Räddningstjänsten i Ludvika varit sysselsatta med att åka runt till samtliga skolor i kommunen.

- Eleverna är fantastiskt duktiga, säger Andreas Lundgren.

Vi skickar först ut ett material i ämnet så att klasserna kan förbereda sig inför vårt besök, och det märks klart och tydligt att man tagit de här frågorna på fullaste allvar, att de är väl pålästa.

Väl på plats ger Jimmy och Andreas eleverna ytterligare muntlig information runt brandkunskapsfrågorna och dessutom får eleverna själva omsätta sina nya kunskaper i ämnet genom praktiska övningar.

Vid vårt besök i Blötbergets skola i tisdags fick andraklassarna pröva på hur man angriper en eld som fått grepp i en människa (docka) och vidare demonstrerade gästerna hur man exempelvis kväver en uppblossande eld på en spis.

- Det känns ganska tryggt när vi är klara med den här undervisningen att veta att samtliga kommunens andraklassare vet hur man släcker brand i kläderna, inte bara teoretiskt. De har också gjort det rent praktiskt vilket ger en säkerhet om de skulle hamna i motsvarande situation som inte, som i dag, är arrangerad, säger Jimmy Eriksson.

Samtliga femteklassare utbildas också i konsten att hantera en brandsläckare.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons