Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand på raffinaderi i Göteborg

Annons

Kraftiga lågor och tjock svart rök vällde på söndagseftermiddagen upp från en destillationsanläggning på Preems raffinaderi på Hisingen i Göteborg.

Anställda fick i hast lämna området, men ingen skadades.

Själva branden visade sig så småningom vara ganska begränsad till ytan, men släckningsarbetet var svårt och läget besvärligt.

Räddningstjänsten, som hade 35 personer från fyra stationer på plats förutom raffinaderiets egen styrka, inriktade sig i första hand på att kyla ner omgivningen så att inte branden skulle sprida sig till resten av raffinaderiet.

Samtidigt ströps trycket i ledningarna så att inte ny olja skulle matas fram och börja brinna.

Larmet gick vid 13.20. Raffinaderiet höll på att startas igen efter översyn och man upptäckte då att det fanns en läcka. Man började minska trycket, men samtidigt fattade den läckande oljan eld när den kom i kontakt med heta rör i anläggningen.

Det som brann var lätt eldningsolja och raffinaderiet på Hisingen är Preems enda anläggning för sådan tillverkning i Sverige.

Vad som nu händer med produktionen är oklart.

Lågorna dämpades ganska snabbt medan rökutvecklingen länge var intensiv och syntes över stora delar av Hisingen.

Först vid 16-tiden var branden släckt.

Det är andra gången i år som det går storlarm på ett raffinaderi på Hisingen.

Förra gången, i mars, gällde det Shells anläggning, där ett högt fackeltorn började luta och hotade att rasa, med stor explosionsrisk som resultat.

Raffinaderiet på Hisingen är ett av två som Preem driver. Det andra ligger i Lysekil och där gick det nödlarm för en månad sedan när en tank började läcka vätgas. Ingen människa har skadats vid något av raffinaderilarmen.

TT

Mer läsning

Annons