Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brand hotade flera företag

Annons

- När vi kom fram efter tre-fyra minuter så brann det kraftigt i en

skärmtaksdel mellan de två byggnaderna, berättar räddningsledaren Stefan Karlsson.

Branden spred sig sedan mot Färghusets lager och väggarna till Färghusets kontorsdel.

- Dessutom brann det i taket till Miljönärens del av fastigheten och det slog sticklågor in mot de butikslokaler som Färghuset och Golvinteriör delar på, uppger Karlsson.

Räddningsledaren konstaterar att den första styrkan på sex man kom i sista stund. Hade man kommit till platsen lite senare hade risken varit stor för att byggnaderna inte skulle ha kunnat räddas. Nu blev det trots allt en tämligen begränsad del som brandskadades.

- Framme på platsen drogs totallarm. Efter ett tag var vi cirka 15 man från Ludvika och elva man från Smedjebacken som bekämpade branden. Vid 5.30-tiden hade vi den under kontroll, säger Stefan Karlsson.

Branden började i ett soprum mellan Miljönären och Färghuset. I samband med att branden upptäcktes sågs två ynglingar springa från platsen, enligt polisrapporten.

I dag, måndag, kommer polisens tekniker från Falun att titta närmare på platsen.

- Innan utredningen är klar kan vi varken bekräfta eller förneka teorin om en anlagd brand, konstaterar Ludvikapolisens Kenneth Eriksson.

Tord Wistrand, med firma Golvinteriör, tittade på söndagsförmiddagen till brandplatsen. Han skrämdes upp natten till lördagen, då firman hotades av lågorna.

- Under en period var risken för spridning av branden så stor att det var frågan om att vi skulle behöva bära ut allt.

Det brandfarligaste materialet hos firman förvaras i ett skyddsrum mellan butik och bakgård. Under brandnatten var det naturligtvis en lättnad att veta.

- Kanske var det detta som hindrade fortsatt spridning.

Mer läsning

Annons