Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråkiga skolgäng ska kunna splittras

Annons

Elever i bråkiga gäng ska kunna tvingas byta skola.

Lärare ska kunna beslagta störande föremål i upp till en vecka.

De förslagen finns med i en proposition som regeringen lade fram i riksdagen på tisdagen. Tanken är att de ökade befogenheterna för lärare och kommuner ska leda till en lugnare miljö i skolor med ordningsproblem.

Störande föremål ska kunna beslagtas under en lektion, för en hel skoldag eller fram till skolveckans slut. I det sistnämnda fallet så ska det dock handla om saker som föräldrarna bör informeras om, till exempel alkohol.

I de fall där läraren beslagtar ett störande föremål under mer än en lektion ska en skriftlig rapport om ingripandet göras. Därmed har regeringen rättat sig efter Lagrådets kritik på den punkten.

Någon befogenhet att visitera elever eller undersöka väskor införs dock inte. Lärarna får inte heller använd våld om eleverna vägrar att lämna över föremålet.

Han tror dock att elever kommer att lyda läraren och lämna över föremålet frivilligt, annars finns alltid möjligheten att bli utkörd från klassrummet.

Lagen som ska träda i kraft den 1 juli år, ger också kommuner möjligheter att splittra bråkiga gäng genom att flytta elever till en annan skola. Björklund pekar på att flera skolor tvingats stänga på grund av bråkiga gäng.

Björklund vill även skärpa kontrollen och tillståndsgivningen för religiösa friskolor.

TT: Finns det extremism i friskolor i dag?

Björklund tänker närmast på extremistisk islamism och vill ha bättre insyn när det gäller vilka värderingar som lärs ut i synen på kvinnor, på sexuella avvikelser och på demokrati.

Han tycker till exempel att religiösa friskolor ska vara tvingade att redovisa om de tar emot bidrag från organisationer eller andra aktörer, så att Skolverket kan granska även deras värderingar och de eventuella krav bidragsgivaren ställer på skolan.

Björklund har dock inte lyckats få med sig de övriga regeringspartierna på att skärpa kontrollen, men hoppas kunna "lösa ut" frågan när en ny skollag nu tas fram.

TT

Mer läsning

Annons