Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk mellan elever på Vasaskolan polisanmält av skolledningen

Annons

uBråk utbröt på måndagen på Vasaskolan mellan elever från asylklassen och några elever med svensk bakgrund. Händelsen som kommer att polisanmälas av skolledningen ses som en isolerad händelse mellan några få individer.

- Vi har noga kollat upp om det handlar om gängbråk med rasistiska undertoner eller liknade och kommit fram till att så inte är fallet, säger rektor Nils Wiik.

Vasaskolan skakades för ett par år sedan av stora konflikter mellan asylelever och elever från Hedemora. De rasistiska motiven var tydliga i bråken och direkta hot riktades både mot asylsökande och mot elevrådets dåvarande ordförande Frida Lindström.

De pojkar från asylklassen, eller internationella gruppen som det heter i dag, som var inblandade i måndagens bråk känner sig utsatta och vittnar om att rasistiska slagord kastats efter dem. Samtidigt känner även de svenska pojkarna sig kränkta efter sammandrabbningen och biträdande rektor Helene Westman som sett till att alla inblandade pratat ut efter händelsen säger följande:

-Det här handlar om en snöbollskastning som urartade och slutade i bråk. Det handlar inte om motsättningar mellan två stora grupper utan var snarare ett individslagsmål. Men vi på skolan kommer att göra en polisanmälan som vi alltid gör när någon upplever sig kränkt eller hotad.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons