Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk med nazister prövas i rätten

Annons

Det ser ut som ett vanligt fall av misshandel, hot och skadegörelse. Men målet i Kristianstads tingsrätt som inleds i dag har politiska förtecken. Två män med nazistsympatier är åtalade för överfall på homosexuella.

På kvällen den 20 maj 2006 samlades medlemmar i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) i sina lokaler i Kristianstad för att se schlager-EM. Då kommer Lindberg, ordförande i Skåneavdelningen av Nationalsocialistisk front (NSF), dit tillsammans med sin kamrat. Bråk utbryter, en glasruta slås sönder, flera personer får lättare skador.

Enligt åtalet gick Lindberg och kompisen dit för att misshandla och hota personerna i lokalen på grund av deras sexuella läggning. Kamraten ska ha varit mest aktiv, medan Lindberg uppmuntrat och eldat på honom.

Hennes kamrater i lokalen kände sig hotade till livet, berättar hon. Men de båda åtalade hävdar i stället att det var de som angreps och tvingades till självförsvar.

En diskussion ska också ha inletts, men Lindberg uppger att RFSL:arna plötsligt gick till angrepp och att han själv och kamraten då försökte freda sig.

Andrea Thiele uppger att fler nazistsympatisörer fanns utanför lokalen. Simon Lindberg anser sig redan dömd i pressen och talar om "medvetna lögner".

Åklagaren anser att brottets allvarliga karaktär bör ge fängelse. Anhängare till såväl RFSL som NSF väntas på åhörarplatserna.

TT

Mer läsning

Annons