Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra utsikter för Dalarna

Annons

Okej, även dalfolket har förlorat på den kraftiga börsnedgången.

Våra framtida pensioner fick sig en smäll i börsnedgångens kölvatten.

Svenskarna som för första gången placerade en del av sina sparade pensionspengar själva förlorade tillsammans runt sju miljarder kronor. En del betydligt mer. Några lyckades dock även detta år genom att välja rätt kombination mellan aktie- och räntefonder öka sina pensionstillgångar.

Runt om i landet duggade också varslen tätt. Många förlorade sina arbeten. En hel hög med orter är i allvarlig kris.

Även om Dalarna inte drabbats den här gången, vet vi allt för väl hur det känns efter de stora strukturomvandlingarna som drog över länet under förra århundradets sista fjärdedel.

Just det faktum att vi redan gått igenom eländet är nog orsaken till att vi klarar oss bättre nu.

Både arbetsgivarnas organisation Svensk Näringsliv och statens "utvecklingsverk", Nutek, liksom Glesbygdsverket med flera har egentligen kommit fram till samma sak om orsakerna i olika undersökningar:

De orter som drabbas värst när det på allvar svänger nedåt i ekonomin är orter som är starkt beroende av en enda arbetsgivare med många lågutbildade anställda.

Länets basnäringar, det vill säga skog-trä-papper, stål och gruvor har för länge sedan slutat ge jobb åt lågutbildat folk. Också länets verkstadsindustri står sig i sin helhet hyfsat på den fronten jämfört med samma näring på många andra håll i landet. Vi behöver ju bara nämna företag som Åkerströms i Björbo, hela gruppen kring Åke Hörnells flytande kristaller, Remote Control i Falun och Pressmaster Tool i Älvdalen. Platsen räcker inte för att räkna upp alla.

IT-sektorn i länet har också visat sig vara ovanligt robust, eftersom den så starkt är knuten till att hitta på praktiska lösningar åt andra företag.

Turistnäringen står stark och med den får även länets mycket fina livsmedelsindustri, hantverket med flera branscher en god grund att utvecklas vidare på, alla andra svårigheter till trots.

Att näringslivet i Dalarna har förändrats till det bättre visar också platsannonserna som även under hösten erbjudit ovanligt många och mycket intressanta lediga jobb.

Visst, befolkningen i sin helhet fortsatte och kommer att fortsätta att minska. Det beror på att vi har en större andel äldre som bor i Dalarna än i många andra län.

Men samtidigt har utflyttningen ur länet minskat och inflyttningen ökat. Flera kommuner kan nu glädja sig över ett inflyttningsöverskott.

Även om dagens ekonomiska spåmän inte är eniga om när världskonjunkturen och även den svenska konjunkturen vänder uppåt igen så är en sak säker: Det kommer att vända uppåt, frågan är bara när.

Dras den globala och svenska konjunkturen ned ytterligare kan även Dalarna få sig en släng av sleven.

Men länet har det bättre förspänt den här gången än förmodligen någonsin tidigare i modern tid.

Förutom bra livsvillkor kommer vi att kunna erbjuda många fina jobb framöver genom att många går i pension.

Men vi måste få ut den informationen till alla dem som kan tänka sig att byta "burhönstillvaron" i storstäderna mot ett liv där man kan "sprätta fritt".

Lyckas vi inte med det, söker de sig någon annanstans...

Mer läsning

Annons