Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra och dåligt med studentliv

/
  • Från vänster: Jacob Erlandsson, Helen Jauhianen och Helena Olsson. Tidningen möter de tre studenterna från Högskolan Dalarna, just efter att studentlaget i innebandy vunnit sin match, för att prata om studentlivet. - Det är fritt, man sköter sig själv och man får träffa människor, säger Helena Olsson.  Foto: Kjell Jansson

Annons

1 618 personer i Dalarna har anmält sig i år till högskoleprovet, en ökning med 20 procent mot förra året. Förklaringen kan vara lågkonjunktur och stora barnkullar och folk behöver utbildning. Men studentlivet har mycket mer att erbjuda än bara plugg.

- Det bästa med studentlivet är gemenskapen, träffa nytt folk och kåren självklart, säger Helen Jauhianen, 25, som studerar till Informatör vid Dalarnas Högskola.

Att träffa nya människor, komma bort från vardagen och sköta sig själv kan vara anledning nog att börja studera.

- Det är väl den fria tiden som är bäst, det är inte som ett 8-17 jobb. Sen får jag idrotta mycket, säger Jacob Erlandsson, 19, som studerar Sports Management och spelar i Falu BS.

- Inga arbetstider, man kan ju spela innebandy en fredag morgon om man vill, säger Helen.

Men studentlivet är inte utan sina nackdelar. Varje månad får man om studerar hundra procent 8140 kronor av csn i studiemedel. Detta ska täcka mat, hyra, kurslitteratur och övriga utgifter.

- Det sämsta är att man har så dåligt med pengar, jag skulle önska att kurslitteraturen inte vore så dyr. Det är inte kul att springa till biblan hela tiden och låna pengar, säger Helena Olsson, 22, studerar till informatör.

- Man kanske blir för slapp ibland, resonerar Jacob Erlandsson.

- Billigare kurslitteratur skulle jag önska, säger Helen Jauhianen,

Annons