Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra med en myndighet

Annons

Han menar att utredningens förslag om en samlad inspektionsmyndighet överensstämmer med riksdagens tillkännagivande till regeringen 2004 och bedömer att en myndighet kommer att ge möjligheter till en effektivare tillsyn av de olika aktörernas säkerhetsarbete och bättre trafiksäkerhet.

Han tror heller inte att en samlad myndighet automatiskt behöver innebära att jobb försvinner från Borlänge.

- Jag ser inget hinder till varför en sådan myndighet inte skulle kunna bedriva verksamhet på flera orter parallellt. Men lokaliseringsfrågan har ju överhuvudtaget inte diskuterats än.

- Det viktiga nu är regeringen tar ett snabbt beslut i frågan. Skulle det hela gå i långbänk riskerar vi att tappa kompetens.

Lars Bergfalk riktar dock viss kritik mot utredningen då han anser att den inte tagit tillräcklig hänsyn till vägtrafikområdet.

- Vägtrafiken har långt kvar innan säkerheten är lika hög som inom luftfart och järnvägstrafik. Det är beklagligt att den nya inspektionsmyndigheten verkar bli för svag just när det gäller vägtrafikens säkerhet, menar Bergfalk och påpekar att rollfördelningen mellan den nya inspektionsmyndigheten och Vägverket riskerar att bli snedvriden.

- Den borde varit mer lik den som råder inom luftfarts- och järnvägssektorerna. Fortfarande har Vägverket mycket tillsyn som gäller vägtrafiksäkerheten. Samhällets kontroll av hur

Vägverket bedriver sitt säkerhetsarbete ligger därmed till stora delar kvar hos Vägverket självt.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons