Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra kvalitet på äggen

Annons

Förvånansvärt bra, om man jämför med andra tester. Det brukar vara en del ägg som inte håller måttet, men så var det inte nu.

Bland annat denna tidning lät testföretaget Consumercontent laboratorietesta elva av de vanligaste svenska äggen. Med i testet fanns också ett importerat ägg - finska Suneye.

Äggen testades på Svenska lantäggs laboratorium i Skara, under överinseende av en oberoende kontrollant.

Det ägg som hade transporterats längst klarade sig bäst. Det finska ägget Suneye, som dessutom var en av testets billigaste, var färskast.

Färskheten bedöms utifrån en internationell standardmetod, Haugh. För att klara EU-kraven måste ett ägg klara 60 i Haugh-tal, vilket motsvarar ett 28 dagar gammalt ägg som förvarats i rumstemperatur. Av de tolv testade finska äggen var det två som hade ett Haugh-tal över 100. Det mäktade inget annat ägg med.

Att ett finskt ägg blir bäst i test är knappast något som branschorganisationen Svenska ägg jublar åt. I slutet av förra året gjorde man en aktion mot en stor Ica-handlare utanför Stockholm som sålde det vinnande ägget.

Camilla Sandenskog, vd på Svenska ägg säger att protesten inte handlade om att finska ägg skulle vara sämre än svenska.

Nej, både vi och Finland har samma krav på salmonellafri uppfödning. Det har exempelvis inte Danmark.

Varför vill ni stoppa de finska äggen?

-Sverige har tuffare djurskyddslag än i Finland. De kan konkurrera med lägre priser genom att ha sämre villkor för hönsen. Vi vill konkurrera på lika villkor, säger Camilla Sandenskog.

De regler som gäller i Sverige kommer tidigast 2012 att bli standard i hela EU.

Även om de svenska äggen fick se sig besegrade av de finska så gav årets undersökning betydligt bättre betyg än de två laboratorieundersökningar som Consumercontent genomförde 2003 och ifjol. 2003 klarade 26 procent av äggen inte EU-kravet och siffran underkända ägg ifjol var 30 procent.

Har svenska ägg blivit bättre?

-Jag hoppas det. Vi ändrade rutinerna för märkning ifjol. Numer måste ägget märkas på värpdagen. Tidigare stämplades de från hämtdagen. Den kunde vara tre-fyra dagar senare, säger Camilla Sandenskog.

En trend bland landets livsmedelshandlare är att ägghyllan flyttats bort från kyldisken. Numer ligger äggen ofta i rumstemperatur. Något som kan förkorta äggens livslängd. Men inte nämnvärt, menar Camilla Sandenskog:

-Ägg ska klara den temperaturen utan problem. EU-kravet är att äggen får förvaras i högst 18 grader i butiken. Vi vill flytta fram bäst före-datumet från maximala 28 dagar till 35 dagar.

FREDRIK NEJMAN/ INGER WALLIN

Mer läsning

Annons