Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bra att kolla scoutledare"

Annons

I juni kom skolminister Jan Björklund med ett förslag om utökad registerkontroll för skolans personal. Redan idag måste den som anställs inom skolväsendet visa upp ett utdrag ut belastningsregistret. Generalsekreteraren i Svenska scoutförbundet, Johan Strid, skriver på DN-debatt att staten borde utreda om ideella organisationer också ska få använda sig av belastningsregister. Syftet är att förhindra att pedofiler blir ungdomsledare. Den ökade kontrollen inom skolan har skapat en rädsla för att fler pedofiler ska söka sig till deras verksamhet istället.

Jan Fyhr har tio års erfarenhet som ideell scoutledare i Svenska scoutförbundet. Trots att han är för förslaget rent spontant, tror han att det är förenat med en del problem i praktiken.

- Jag tycker att det är både bra och dåligt. Det är inte bara att införa en sådan här åtgärd. Om man börjar rota i register kan man få fram en massa annat. Frågan är också vem som har rätt att kontrollera. Ska det vara den som anställer, vilket vanligtvis är kårerna ute i landet. Det får bara gå till en viss gräns, och den gränsen är det svår att dra, säger han.

- Sedan jobbar alla ledare ideellt inom förbundet, och det är inte så lätt att få tag på ledare just nu. På mindre orter som Rättvik har vi ofta lite koll på ledarna, det är människor som varit med länge, säger han.

Samtidigt är Jan Fyhr positivt inställd till förslaget. Han tycker att det är värt ett försök om det hjälper förbundet att hitta en lösning på problemet med sexuella övergrepp. Om förbundet som anställde den åtalade scoutledaren haft tillgång till belastningsregistret hade de sett att han för ett tiotal år sedan dömts till fängelse för sexuella övergrepp mot barn.

- Allting har ju blivit så hysteriskt nu. Som ledare till seniorer måste man vara noga med vad man säger och fundera innan så att det inte kan missuppfattas eller vinklas felaktigt, menar han.

Mer läsning

Annons