Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bottenrekord för Risklinjen

Annons

Oaktsamma bilister, skymd sikt, ruttna träd och öppna brunnar är exempel på ärenden som 2005 anmäldes till Risklinjen, som startades av Folkhälsoinstitutet den 1 juli 1996.

Men sedan Räddningsverket tog över ansvaret 2002 har antalet samtal varit runt hälften så många som de första åren.

- Synd, för det här är verkligen något riktigt bra. Det krävs bara ett samtal, sedan behöver inte allmänheten tänka mer på problemet, säger Britt-Marie Sandberg.

Meddelanden till linjen, som är öppen dygnet runt, slussas vidare av SOS alarm till berörd kommun.

- Det är en hjälp för kommunerna, allihop ser vi ju faror, säger Sandberg.

Kan det vara så att antalet faror har minskat?

- Det är svårt att säga, men jag tycker inte de borde bli mindre och mindre. På sommaren växer ju buskage upp och skymmer sikten vid vissa utfarter. Men vi vet ju alla hur vi är, man drar sig för att ringa.

Av de 37 ärenden som inkom från länet under förra året var åtta från Falun, lika många från Smedjebacken, sex från Avesta, fyra från Mora, tre från Ludvika och två från både Borlänge och Hedemora.

Från resterande kommuner kom ett eller inget samtal.

- Visst handlar det mycket om marknadsföring, men det är svårt att veta hur vi ska göra. Vi försöker så gott det går, ser till att synas i olika tidskrifter och försöker även få kommunerna att hjälpa till, säger samordnare Sandberg.

- Men nu kommer jag att ta kontakt med SOS alarm, det är två år sedan vi hade en träff. Och Räddningsverket har ingen person som aktivt jobbar med det. Vi ska bättra oss med det här.

Fungerar linjen då?

- Jodå, jag har en kollega på landstinget som anmälde en sönderslagen gatlykta till Risklinjen. Hon fick snabbt ett samtal från kommunen om att det var åtgärdat.

- Det är olika hur kommunerna jobbar, men det är jättebra om de som ringer får feedback till- baka. Det är ett önskemål, men inget vi kan kräva. Dessutom är det många som är anonyma, vilket är bra att man kan vara.

Fotnot: Numret till Risklinjen är 020-93 00 00.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons