Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böteskrav i hetsrättegång

Annons

Böter är tillräckligt hårt straff, tyckte åklagaren i målet mot Burlövspolitikern Dan Pettersson som åtalats för hets mot folkgrupp. I en motion kopplade han heroinsmuggling till kosovoalbaner.

Han menade att Dan Pettersson använder taktiken att ställa olika grupper i samhället mot varandra och medvetet sprider kränkande uttalanden om kosovoalbaner. Det handlar om hets mot folkgrupp, men inte allvarligare än att straffet kan stanna vid böter, ansåg åklagaren.

Motionen till kommunfullmäktige 2006 skulle handla om kommunens hemlösa. Pettersson, som företräder det lokala Allianspartiet, ser droger som en väsentlig orsak till hemlösheten och hävdade i motionen att 95 procent av allt heroin kommer in via Kosovo.

Sedan skrev han "är det att undra på att uteliggarna blir fler och fler när vi importerat denna drog genom att Friggebo gav 46|000 kosovoalbaner permanent uppehållstillstånd, efter detta misstag har heroinet flödat i Sverige och Europa..."

Petterssons ombud, Bjelica Milenko, sade att yttrandefriheten ställts inför rätta. I en motion om de hemlösa måste det vara tillåtet även peka på invandringens problem och kostnader, hävdade han.

Pettersson själv meddelade att han är bekant med flera kosovoalbaner och att även dessa upprörs över vissa landsmäns heroinhantering.

I rättegången ställdes också olika faktauppgifter om heroinsmugglingen till Sverige mot varandra. Mats Svensson stödde sig på en analys från polis och tull, försvaret och åberopade en artikel i Aftonbladet 2000.

I starten av förhandlingen ville Bjelica Milenko ha reda på nämndemännens politiska hemvist för att försäkra sig om att partiintressen inte ska styra domstolen. Det visade sig att Pettersson kommer att dömas av en moderat, en folkpartist och miljöpartist.

Domen faller den 13 juni, efter det kan Dan Petterssons vilande motion slutbehandlas i Burlövs kommunfullmäktige.

TT

Mer läsning

Annons