Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Botemedel mot alzheimer nära

Annons

Svenska och amerikanska forskare har hittat en kombination av läkemedel och celltransplantationer som stimulerar bildandet av nya nervceller.

Det innebär att sjukdomsförloppet hos den som har alzheimer kan vändas.

Ett botemedel mot Alzheimers sjukdom kan ligga inom räckhåll. En grupp forskare på Karolinska institutet och University of Central Florida har upptäckt att nya nervceller bildas när en stamcellstransplantation kombineras med en behandling av läkemedlet Fenserin.

Resultatet från studien som gjorts på möss är positivt eftersom Alzheimers sjukdom innebär stora förluster av nervceller. I dag finns enbart bromsmediciner mot alzheimer. Den nya upptäckten visar att det faktiskt går att vända sjukdomen genom att stimulera bildandet av nya nervceller.

Enligt Agneta Nordberg har enbart stamcellstransplantationer inte givit den här effekten. En annan form av Fenserin har tidigare testats som bromsmedicin på människor med Alzheimers sjukdom och enligt Agneta Nordberg är det nya angreppssättet en fjäder i hatten för den ansvariga forskaren Amelia Marutle.

I experimentet behandlades möss med Alzheimers sjukdom med en speciell form av läkemedlet samtidigt som de fick genomgå en stamcellstransplantation. Behandlingen minskade produktionen av proteinet amyloid som vid för höga halter kan leda till att nervcellerna dör. Samtidigt bildades nya nervceller i hjärnan på mössen.

De nya rönen publiceras i vetenskapstidskriften Pnas. Studien har skett i samarbete med National Institute of Enviromental Health Sciences (NIH) i USA som ligger bakom läkemedlet.

Agneta Nordberg anser att forskningen nu måste hitta olika möjligheter att testa patienter och snabbt få fram nya resultat. Hon tillägger att de äldsta patienterna med Alzheimers sjukdom inte kommer att bli föremål för den här typen av behandling där det krävs en transplantation.

Om man lyckas utveckla en effektiv behandlingsstrategi blir den nya metoden även viktig i den förebyggande behandlingen av personer med anlag för sjukdomen.

TT

Mer läsning

Annons