Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsplaner tar form

Annons

Sågenområdet i Vikarbyn ägs av Karl Hedin AB och Vikarbyns skogs- och markägare, den så kallade bysamfälligheten. Byns marker sträcker sig längs Siljans strand.

Karl Hedin äger resten och vill bygga lägenheter och villor i området - gärna så snabbt som möjligt.

Det diskussionsförslag som finns i dag anger maximalt 17 villor, 26 parhuslägenheter och 15 flerfamiljslägenheter.

- Vi har ändrat på det tidigare förslaget för att bevara det stora grönområdet vid båtklubben. Platsen är viktig för byn, inte minst vid valborgsmässofirandet, säger Tommy Ek.

Flera har reagerat på förslaget att bygga ett stort trevåningshus med 15 lägenheter i det strandnära området.

- Orsaken till att tre våningar förordas handlar om pengar. Om det ska vara någon ekonomi med att anlägga ett flerfamiljshus bör det vara minst tre våningar högt, säger Tommy Ek.

Utsikten från byn ska ändå inte påverkas dramatiskt av ett fullt utbyggt område, menar kommunen.

Det högsta huset, flerfamiljshuset, är tolv meter högt. Det ska trots sin höjd nå endast fyra meter över banvallens högsta punkt. Huset skyms även av en befintlig byggnad vid järnvägsövergången mot båthamnen.

- Och huset ska ligga med smala sidan mot byn, säger Tommy.

För flera blir det istället en förbättrad utsikt. Dagens befintliga fabrikslokaler ska bort. Ett brett byggfritt område ska också anläggas i förlängningen av Stationsgatan.

- Som snabbast kan detaljplanen vara klar till nästa vår eller sommar. Allt måste vara klart i diskussionerna mellan markägarna. Byborna i allmänhet ska också känna att de har tillgång till strandområdet. Det ska anläggas en allmän strandpromenad från Lissand till båtklubben, säger han.

Inför en eventuell detaljplan ska mycket granskas och utredas. Det handlar om markområdets status, trafikssituationen, vatten-, avlopps- och gatukostnader.

- När det gäller marken har vi indikationer på att ingen impregnering förorenat marken. Men det ska analysen ge svar på. Vi ska också utreda om den tidigare ägaren Stora Enso ska stå för den markanalysen, säger Tommy Ek.

- När det gäller nya båthus i grönområdet mot Lissand får vi se hur det blir. Många vill ha det i planen, andra inte. Vi kommer inte föreslå något som går emot den allmänna viljan, säger Tommy Ek.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons