Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosnienmuslimsk general inför rätta

Annons

En av de få bosniska muslimer som åtalats av krigsförbrytartribunalen i Haag ställdes på måndagen inför rätta anklagad för att inte ha hindrat sina soldater att tortera och döda krigsfångar.

Den 58-årige bosnienmuslimske generalen och förre arméchefen Rasim Delic hade under Bosnienkriget 1992_95 många frivilliga muslimska soldater från andra länder, så kallade mujahider, under sitt befäl, och rättegången tros komma att sätta ljuset på denna företeelse.

Enligt åtalet är generalen ansvarig för mord, tortyr och misshandel som den så kallade mujahidenheten utförde i Kamenica, ett fångläger för bosniskserbiska fångar, under 1995.

Han anklagas även för att inte ha hindrat våldtäkt av tre bosnienserbiska kvinnor i samma läger.

Rättegången kom i gång ett par timmar försenad efter oenighet mellan åklagarna och domarna. Så sent som i förra veckan bad åklagarsidan om tillåtelse att flytta rättegången till en domstol i Bosnien, eftersom domarna i Haag begränsat den tid åklagarsidan har på sig att förhöra vittnen. Tribunalen för det före detta Jugoslavien är pressad att avsluta sitt arbete till 2010.

På måndagen utbröt en ny tvist sedan domarna sagt nej till en begäran att senarelägga rättegången.

Så småningom accepterade åklagarsidan ändå att processen startade.

Mujahidenheten i den bosniska armén hade 1|700 soldater varav 500 var frivilliga från andra muslimska länder. Enheten hade rykte om sig att bete sig kriminellt.

Efter kriget har videoband och bilder dykt upp som visar halshuggning av bosnienserbiska soldater. Flera före detta soldater har vittnat om att det var mujahidenheten som stod bakom filmerna.

Åtalet mot Delic nämner särskilt en incident då en bosnienserbisk soldat halshöggs i Kamenicalägret och andra fångar tvingades kyssa det avhuggna huvudet.

Enligt åtalet "visste Delic eller hade anledning att veta" att hans underlydande begick övergrepp och "underlät att vidta nödvändiga åtgärder för att hindra och straffa dessa brott".

TT

Mer läsning

Annons