Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortglömd prövning

Annons

Den 29 juni i år meddelade Miljööverdomstolen att fiskodlingsföretaget Slotts lax AB får utöka sin verksamhet i Österviken vid Barkdal från 125 ton per år till maximalt 500 ton per år.

I och med den domen trodde de flesta att den rättsliga prövningen i ärendet nu var över och det som återstod var det nya arrendeavtalet med kommunen. En fråga som blivit en riktigt het politisk potatis och som engagerat många leksingar som är kritiska till fiskodlingen.

Däremot har det varit helt tyst om den rättsliga process som Siljansbygdens Fiskevårdsförbund driver sedan år 2002.

- Vi värnar om de naturliga fiskstammar som finns i Siljan, Orsasjön och Insjön och är rädda att rymlingar från fiskodlingar ska ställa till det för den vilda fisken och dessutom sprida sjukdomar, säger John Green i Nusnäs.

Just nu väntar Siljansbygdens fiskevårdsförbund på ett besked om regeringsrätten kommer att ta upp ärendet eller inte.

- Vi anser att Fiskeriverkets nonchalans när det gäller vad förrymda regnbågar kan ställa till med, är ett hinder för vårt framtida fiskevårdsarbete, fortsätter Green.

- Vi är inte emot fiskodling i sig, men det ska ske i dammar med kontrollerade vattensystem, inte i fiskkassar. Det finns alldeles för lite vetenskapliga studier på den vilda fisken i Siljan. Om Slotts lax utökar kan det komma ännu fler aktörer.

Att det fortfarande pågår en rättslig process i den här delen av ärendet är något som kommer som en total överraskning för länsfiskedirektör Ulf Pierrou.

- Jag trodde den delen var över i och med Länsrättens dom i februari i år. Att ärendet varit upp i Kammarrätten och nu överklagats till regeringsrätten hade jag ingen aning om.

Vad betyder det här för Slotts lax del? Gäller Miljööverdomstolens dom trots att Fiskerilagstiftningen är under prövning?

- Ingen aning! Det här måste jag låta juristen kolla upp.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons