Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börshausse ger studiestöd

Annons

- Nu har aktiemarknaden stabiliserats efter några magra år och det innebär att vi återigen kan stötta tio ungdomar som studerar musik och naturvetenskapliga ämnen, sa Jan Segerstedt vid utdelningen.

När skogsarbetaren Sigurd Hallstensson avled 1999 hade han via sitt aktieintresse lyckats tjäna ihop en ansenlig förmögenhet. Han och hustrun Majth hade inga egna barn och Majth bestämde då att en del av förmögenheten skulle avsättas till en minnesfond. Styrelse för den stiftelse som bildades blev Jan Segerstedt, Leif Göras och Einar Skött.

Vid den första stipendieutdelningen år 2000 berättades Majth Hallstensson att Sigurd varit mycket intresserad av musik och att han ansåg att de naturvetenskapliga kunskaperna behövs för Orsas utveckling.

Syftet med stipendierna är också att ge ekonomisk hjälp till Orsaungdomar som studerar musik och sång på gymnasial eller högre nivå, samt naturvetenskapliga studier på universitets- eller högskolenivå. Storleken på stipendiet kan variera, men målsättningen är att summan ska motsvara studiemedlen för en termin.

Vid årets högtidliga utdelning i Kulturhuset berättade Jan Segerstedt att Majth Hallstensson avled den 16 december 2004.

- När minnesfonden instiftades var det en tid när aktierna sköt i höjden. Redan vid den första utdelningen år 2 000 hade aktieposten i det närmaste fördubblats och vi kunde ge stipendier till tio ungdomar.

- Året efter var aktiemarknaden sämre men vi klarade av stipendier till nio ungdomar. Sedan rasade aktierna och vi kunde inte ha någon utdelning åren 2002- 2004. Nu har marknaden stabiliserats och vi har även placerat en del av beloppet i räntebärande papper.

Vid utdelningen medverkade de tre musikstipendiaterna Stefan Larsson, Karolina Karner och Emelie Andersson med prov på sitt kunnande i musikens värld.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons