Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänges sextribunal

Annons

Uppgörelsen kring sextrakasserier och mobbing, där en ledande socialdemokrat och skolchef figurerat är klar. Kontentan är att kommunen betalar kvinnan skadestånd på 50 000 och skolchefen får behålla sin chefslön.

Det som är anmärkningsvärt är hur kommunledningen med Hultqvist och kommundirektören Ivarsson i spetsen försökt att dölja hela historien. Detta har skett genom att betala kvinnan full lön under hennes sjukskrivning.

Alla kommunanställda är övertygade om att hade det varit någon med annan politisk ideologi och eventuella hållhakar på vissa i kommunledningen så hade utgången blivit en helt annan.

Kommunen hade då följt den gängse policyn för att hantera sådana händelser. Hur ska nu Ivarsson och personalchefen Sandin kunna möta sina anställda? Hur ska vi inom skolan hantera liknande händelser, exempelvis mobbning?

Ska kommunens handlande vägledas av vilken politisk åskådning enskilda föräldrar har?

Det som gör mig besviken är alla kvinnor i de politiska partierna. Var finns s-kvinnor, var finns ni självständiga politiska kvinnor oavsett partifärger, var finns ni alla män som kallar er feminister?

Var finns ni partier som i alla år varit i opposition mot kommunledningen, men som efter valet hellre tiger än står upp för en utsatt kvinna?

Var finns alla kommunalanställda? Och till sist, var finns ni alla opionsbildare och debattörer? Vi har alla ett ansvar att höja rösten när individens grundvalar åsidosätts, då bör vi alla ta vårt ansvar och markera vårt avståndstagande.

Tänk er kvinnan som hade modet att säga ifrån om mobbning. Hon ska inte behöva, som skedde enligt en tidning, bli inkallad till en tribunal av herrar, Lars Ivarsson, Hans Sandin, Nils Persson, Kenneth Persson, och riksdagsledamoten Peter Hultqvist, och ställas till svars.

Hur kan dessa herrar över huvud taget få respekt för sina ämbeten? Tanken att en av dem predikar och moraliserar i riksdagen får en att känna stark olustkänsla.

Nästa gång är det kanske du, eller du, eller du, eller du...

Det är ingen fin bild av Borlänge som dessa herrar förmedlar. Frågan är om de inte skulle göra ett studiebesök i en respekterad tribunal, som den i Haag. Där skulle de få insikt om hur människovärdet respekteras, oavsett vilka de än må vara.

LÄRARE I EN KOMMUNAL SKOLA I BORLÄNGE

Mer läsning

Annons