Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänges Rosengård

Annons

Man talar ofta om över 100 utanförskapsområden runt om i Sverige, bland andra Rosengård, Täby, Rinkeby. Men glöm dem, i Borlänge har vi fått vårt eget: Tjärna ängar.

Borlänge är en enormt bra kommun som tar emot nya flyktingar, som fått permanent uppehållstillstånd, nästan varje år. Jämfört med många grannkommuner gör man mycket för dem som kommer hit.

Jag minns att även jag hade Borlänge högst upp på min önskelistan 2003, då jag bodde i Stockholm och fick permanent uppehållstillstånd. Och fortfarande finns Borlänge högst upp på många av de nya flyktingarnas önskelista, inte minns hos dem som fått permanent uppehållstillstånd genom den nya asyllagen.

Kommunen har visat de nya flyktingarna stor generositet samt välkomnat dem med öppna armar. Det är positivt för flyktingarna att få känna medmänsklighet och kanske kan de känna sig som hemma i Borlänge.

Däremot undrar jag om det är till fördel för den här kommunen att de allra flesta som har kommit till Borlänge de senaste månaderna har bosatt sig bara i Tjärna ängar? Området är redan den mest invandrartäta stadsdelen i Borlänge, och antagligen i hela Dalarna.

Varför inte bosätta sig på Hagalund, i Forssa, Domnarvet eller Åselby? Vareför ser inte kommunen till att flyktingarna bosätter sig i andra områden än Tjärna ängar?

Eller har kommunen glömt borta vilka konsekvenser som kan uppstå, när så många invandrare samlar sig på bara en enda plats?

Jag anser att detta leder till rejäla problem både nu och framöver. Det försvårar kommunens integrationspolitik, som redan nu fungerar ganska dåligt.

Samtidigt är detta ett stort steg till segregation mellan invandrare och svenskar. Borde man inte i stället vidta åtgärder för att minska denna?

Ju fler invandrare som bor på en plats, desto svårare att nå en integration. Jag tror inte heller att alla nya flyktingar, inklusive de gamla, enbart vill tillbringa sin tid med landsmän.

Dessutom vill de också två viktiga saker. Den ena är att lära sig svenska språket, och den andra är att få ett arbete. Hjälp dem med detta!

ABSCHIR CADAAN

Mer läsning

Annons