Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängeorganisationen Clowner mot Nazister: "Vi ska visa att clowner är snälla"

Artikel 6 av 16
Clownskräcken
Visa alla artiklar

Med dagens utbredda clownfobi är det svårt att försöka vara en "snäll clown" eftersom det är lätt att bli misstagen för en av de clowner som springer runt för att skrämma människor.
Trots detta ser Ivan Midjich på Borlängeorganisationen "Clowner mot Nazister" inga problem med att de ska ut på gatorna som clowner 12 november.

Annons

"Clowner mot Nazister" är en en del av antinazistiska och antirasistiska rörelsen "We are Dalarna" och de har sitt säte i Borlänge. De var i Borlänge 1 maj som en motreaktion mot Nordfront och märkte då inga problem med att klä ut sig till clown.

Ivan Midjich i samband med 1 maj i Borlänge.

Ivan Midjich från Borlänge är involverad i Clowner mot Nazister har gått ut på sin facebook-sida och berättat att Clowner mot nazister tar avstånd från de clowner som nattetid skrämmer folk på Sveriges gator och torg.

– De är bara pajasar som drar oss i smutsen. Hela fenomenet med dagens skrämselclowner kommer från halloween i USA som spårade ur och sen har det spridit sig. Nu förstör det för oss, och det spelar de högerextrema i händerna. De förstör även för clowner utan gränser och clowner på sjukhus till exempel. Måste de klä ut sig till just clowner? frågar Ivan Midjich sig uppgivet.

Läs också: Polisen: Tack och lov har vi inte skjutit någon clown än

Dessutom kommer organisationen Clowner mot Nazister att hålla ett event i Stockholm den 12 november.

– Det blir samma som vi hade i Borlänge 1 maj. Ett sätt att bjuda motstånd på ett mer konstruktivt sätt. Fundementalister tål inte att bli förlöjligade, säger Ivan Midjich.

We are Dalarna är själva nätverket och Clowner mot Nazister som är en grupp inom We are Dalarna. Det är en organisation bestående av aktivister där var och en agerar för sig själv med betoning på ickevåld. De tillåter dessutom civil olydnad och försvarar det genom att det är processer i historien som har lett fram till jämlikare samhällen i olika utsträcking.

– Vi väcker våra sovande clownceller den 12 november. Vi vill visa hur riktiga clowner är. Vi ska kramas, sjunga och vara glada. Vi ser inga risker med att klä ut oss till clowner eftersom vi är i grupp, skrämselclowner är ofta ensamma galningar, säger Ivan Midjich.

PREMIUM: Så kom skräckclownerna till Sverige

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Alla artiklar i
Clownskräcken

Clowner portas från flera krogar

TV+TEXT

Annons