Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängeföretag med flyt

Annons

Företaget har 32 anställda varav 22 arbetar i Borlänge. Högteknologiska bolag kan vara framgångsrika utan att de har en produkt som går att se eller ta på. Profdoc Lab är ett sådant. Företaget utvecklar och säljer datasystem till sjukhuslaboratorier. Det är deras dataprogram som ser till att blod-, urin-, cancer- och andra medicinska prover inte förväxlas, att laboratoriepersonalen gör sitt arbete i rätt ordning och med rätt utrustning och att läkarna snabbt får svar från provtagningar.

- Det ska gå fort och inget ska gå fel, säger Christer Carlsson, Profdoc Labs försäljnings- och marknadschef.

Företaget har sålt varor för 25 miljoner kronor det senaste året. De tre beställningarna som trillat in är sammanlagt på 13 miljoner kronor. Så det blir en rejäl försäljningsökning det närmaste året. I deras bransch är det inte bara själva datasystemet som ger inkomster utan minst lika mycket kommer från undervisning och underhåll. Det tillkommer troligtvis.

Bolaget har en stark position i Sverige med bland annat Gävleborgs och Värmlands landsting som kunder. Det fina med de senaste beställningarna är att den största ordern, på nio miljoner kronor, är från ett norskt företag. Det gör att bolaget hoppas på mer jobb i Norge.

För att hinna med orderingången ska företaget anställa fyra-fem personer i Borlänge. Två eller tre ska arbeta med systemutveckling och två ska ge kunderna service.

Företaget har redan ett tiotal systemutvecklare i Borlänge. Hittills har bolaget lyckats rekrytera kunnigt folk från högskolans datavetarlinje. Efter att skolan har dragit ner på platserna hoppas bolaget på andra intressanta grupper - hemvändare med rätt kunskaper och datakunniga som jobbar på sjukhuslaboratorier runt om i landet.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons