Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängeförälder skriver till skolministern om skolskjuts

Annons

En förälder från Borlänge har skrivit brev till skolminister Ibrahim Baylan där han frågar vad som gäller vid skolskjuts.

Mannens två barn är enligt kommunens regler berättigade till skolskjuts, men har diskvalificerats eftersom de är inskrivna i skolbarnomsorgen.

Barnen har skolbarnomsorg tre eftermiddagar i veckan, dock aldrig på morgonen. Vilket innebär att av veckans tio bussresor med lokaltrafiken är det sju som går direkt till eller från skolan.

-Vi begär enbart busskort som gäller i direkt anslutning till skoldagen, skriver pappan.

Borlänge kommuns beslut har överklagats till länsrätten, som nyligen gett familjen rätt.

Enligt pappan har kommunen för avsikt att överklaga till kammarrätten. Under tiden delas inte busskort ut till barnen. Så kan det bli resten av läsåret.

Pappan har varit i kontakt med Skolverket som också ställer sig frågande till kommunens agerande. Men samtidigt vill Skolverket inte lägga sig i hanteringen.

-Är inte Skolverket tillsynsmyndighet för skollagen och därför borde tillse att den följs? frågar pappan.

Som också undrar om det är lagstiftarens avsikt att en kommun på det här sättet kan fördröja sina skyldigheter att uppfylla lagen för att därigenom spara pengar.

Eftersom länsrätten gett dem rätt, anser pappan att kommunen borde dela ut busskort, som i så fall får lämnas tillbaka om kammarrätten beslutar annorlunda.

Pappan undrar också om det går att i efterhand få ersättning för barnens skolresor, om länsrättens dom inte upphävs.

Mer läsning

Annons