Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängedirektör dömd för grova ekobrott

Annons

Den 49-årige mannen har tidigare drivit ett företag i Borlänge. Bolaget gick omkull och han startade om i Stockholm med tillägget "Nya" i början av aktiebolagets firmanamn.

Under tiden från starten den 26 juni 2002 och fram till konkursdagen 27 januari 2004 var mannen formell företrädare för bolaget och därmed också ansvarig för dess skattedeklarationer.

När ekobrottsmyndigheten började utreda konkursen hittades uppgifter som visade att direktören lämnat oriktiga uppgifter i en deklaration för mervärdeskatt.

Det handlade om drygt en miljon kronor. Till slut kunde polisen och skatterevisorer nysta upp en härva med nio företag inblandade. Företagen som var verksamma i mediabranschen granskades och det visade sig att fakturor på miljonbelopp skickades mellan bolagen. Och att bolagen yrkade på stora summor som återbetalning från staten för moms.

Mannen från Borlänge förhördes bland annat om affärer med tryckeriutrustning och han berättade att han sett de flesta maskinerna före köpet av utrustningen.

Bankens kontoutdrag visade att checkräkningskrediten hela tiden utnyttjats och att det inte fanns tillräckligt med pengar för att kunna köpa den maskinpark som mannen påstått sig ha skaffat.

Under utredningen av härvan har det kommit fram uppgifter om hot och underliga transaktioner. Det blev åtal och rättegång i Stockholms tingsrätt där sju personer, en av dem 49-åringen från Borlänge, dömdes till hårda straff. Men alla överklagade sina domar till Svea hovrätt.

Nu har hovrättens dom kommit. Den 49-årige Borlängebon som i tingsrätten dömdes till fängelse i ett och ett halvt år och tre års näringsförbud får straffet höjt av hovrätten till två års fängelse och fem års näringsförbud.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons