Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängebo mitt i infernot

/
  • Blodiga människor fördes ut från universitetet. Foto: SCANPIX
  • Carl Nordin från Borlänge läser på Blekinge tekniska högskola och befann sin i byggnaden intill när massmorden ägde rum på universitetsområdet. Foto: PRIVAT

Annons

På måndagsmorgonen tog Carl Nordin och en annan svensk student en promenad på Virginia Techs universitetsområdet för att se sig om.

– Klockan var strax efter nio på morgonen och vi promenerade omkring på campus. Vi var in i en byggnad en kort stund och när vi kom ut stannade en polisbil fem meter från oss. Ut kom poliser med riktiga automatvapen och sa åt oss att sticka inomhus genast.

– Efter två minuter var där 6-7 polisbilar och det vällde ut poliser i tjocka västar med automatvapen, berättar Carl Nordin.

– Vi trodde först att det var ett skämt, att det var någon slags övning, och skrattade. Men det var de första fem minuterna.

Sedan fick Carl se och uppleva saker som för alltid sätter sina spår i hans medvetande.

– Från en byggnad kom en äldre professor ut med sönderskjuten arm och från en annan byggnad bars en kvinnlig student ut på bår med skottskador i magen. Hela tiden stod poliserna och täckte upp bakom träd och byggnader. Vi visste också att skolan hade blivit bombhotad på fredagen.

Carl och de andra i byggnaden fick springa ut från en sidodörr av byggnaden.

– Vi fick springa i led över gatan, riktigt jävla fort, cirka 100 meter bort till en annan byggnad. Då var vi åtta personer som hamnade med 100 andra och där blev vi inlåsta i ungefär två timmar. Poliser vaktade oss, framför ingången. Då förstod jag att folk hade dött.

Från ett högtalarsystem gick man ut med en katastrofvarning och uppmanade alla att stanna där de var.

– Polisen utanför försvann och vid halv ett stack vi ut därifrån och toksprang till Burger King där vi hade ätit frukost på morgonen. Alla hade varit inlåsta i en massa timmar vid det laget.

– Det är en liten stad men en stor studentstad, med 22 000 studenter, så alla känner alla. Alla flaggor hänger på halv stång. Det är bussar med stora parabolantenner så mediabevakningen är enorm.

– Min kusin som pluggar på annat håll här i USA hörde nyheten först och ringde sin mamma, min moster ringde min mamma i Borlänge och så fick hon reda på vad som hänt. När jag skulle ringa hem gick det inte alls, men vid två-tiden på eftermiddagen funkade det och jag pratade med henne.

Carl Nordin är född och uppvuxen i Borlänge, han har tillbringat gymnasieåren på Falu Frigymnasium och studerar nu litteratur, kultur och digitala media vid Blekinge tekniska högskola. Han befinner sig i USA för ett veckolångt besök med anledning av ett teknikprojekt och ska åka hem till Sverige på söndag.

Att beskriva händelseförloppet är en sak, när Carl Nordin ska klä känslan i ord är det svårare.

– Chocken har knappt lagt sig. Jag är helt slut och har inte greppat det än. Jag känner mig sjuk, illamående och darrig hela tiden. Helt tom.

Mer läsning

Annons