Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinylförsäljningen ökar - "hårdrocken är störst"

Första halvåret 2016 ökade vinylförsäljningen med 69 procent i Sverige, något även skivbutiksinnehavaren Roger Olsson märker av.
För fem år sedan startade han Dice Records i Borlänge, och idag återstår endast ett par skokartonger med cd-skivor medan hårdrocksvinylerna dominerar.

Annons

Rogers skivaffär har det mesta, från hårdrocksdemoner till 80-tals syntar. Cd-skivorna står undanskuffade i ett par lådor, knappt synliga, hukandes inför det faktum att cd är totalt ute.

Ja, låt oss inte överdriva, den har fortfarande en större marknadsandel än vinylen, men är klart på fallrepet. På ett halvår har försäljningen tappat ytterligare nio procent medan vinyförsäljningen tokrusar uppåt med drygt 69 procent i Sverige. Det är nya siffror från Ifpi*, som representerar skivindustrin.

– Cd:n är helt död. Jag hade mycket mer cd när jag startade men nu är det helt borta. Det är lite kvar som jag försöker göra mig av med, säger Roger Olsson och pekar mot ett par mycket små lådor.

Vinylförsäljningen i landet ökar med 65 procent det senaste halvåret.

Affären är i övrigt knökfull av backar med vinylskivor. Mitt på golvet står en mängd hårdrocksplattor.

– Det är utan tvekan det som säljer bäst. Hårdrock är mest efterfrågat, både här och på mässor, den är störst, berättar han.

Vinylförsäljningen står fortfarande för en liten del av musikförsäljningen, enbart 3,5 procent, men det innebär ändå en försäljningssiffra på mer än 17 miljoner kronor. Totalt såldes det musik för över en halv miljard under årets första sex månader.

För Roger Olsson är det välkommet att allt fler söker sig till vinyl igen, men det är en bit kvar tills butiken i sig kan vara självförsörjande.

– Det blir bättre för varje år, men än är det en bit kvar. Jag åker på mycket skivmässor och jag säljer mycket på nätet för att det ska gå ihop, säger han.

Roger har haft butiken sedan 2011 och han ser att de som köper vinyl inte bara är retrointresserade nostalgiker, vinylintresset finns i alla åldrar.

– Allt ifrån ungdomar i 16 års åldern till gubbar som är äldre än mig kommer in hit. Det är över hela spektrat. Tonåringarna drar ner farsans gamla skivspelare från vinden och spelar skivor, säger han.

Läs också: Jack White vill spela vinyl i rymden

Läs mer om Borlänge här.

*International Federation of the Phonographic Industry

Mer läsning