Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligt med våld mot funktionshindrade kvinnor

/
  • Seminarium. Kerstin Finndahl berättade om våld mot funktionshindrade kvinnor vid ett seminarium som arrangerades i anslutning till årsmötet hos Länsföreningen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Dalarna där Ylva Ericsson är ordförande.

Annons

Kerstin Finndahl besökte Fornby folkhögskola på lördagen för att föreläsa vid ett seminarium som arrangerades av Länsföreningen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Dalarna.

Undersökningar visar att våldet mot psykiskt- och fysiskt funktionshindrade kvinnor är utbrett.

Kerstin Finndahl har varit ledare för ett projekt som kartlagt förekomsten av våld mot dessa kvinnor. Nu jobbar hon med en avhandling om problemet.

Studien visade att våld mot funktionshindrade kvinnor ofta drabbar extra hårt eftersom kvinnorna redan har ett svagt stöd från samhället eller behöver andra människors hjälp.

- Förövaren är oftast en man som kvinnan är beroende av. Han riktar oftast in sig på själva funktionshindret och orsakar därmed extra stor skada, skam och skuld, säger hon.

- Har kvinnan en ryggskada kan han slå henne i ryggen eller tvinga henne att bära tungt. Har hon balansproblem kan han slå henne på benen. Har hon problem med synen kan han möblera om så att hon snubblar. I de verbala glåporden använder han funktionshindret, hennes svaga punkt, för att kränka.

En funktionshindrad kvinna kan också ha ännu svårare att lämna mannen än icke funktionshindrade.

- Vid rörelsehinder är det svårare att ta sig i väg. Kanske är hon beroende av mannen för att komma någonstans, säger Kerstin Finndahl.

Seminariet hölls i anslutning till Länsföreningens årsmöte där länets olika jourer fanns representerade.

- Seminariet är en utbildning för aktiva jourkvinnor. Vi behöver bättre kunskap om det här problemet. Då kan vi bli mer pådrivande gentemot kommuner och landsting som givetvis i första hand har ansvaret, säger Länsföreningens ordförande Ylva Ericsson.

Mer läsning

Annons