Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välbesökta vandringar ställs in

/
  • Publikmagnet upphör. Förra året lockade premiären av Ljungbergsvandringen storpublik. I år går såväl Borlängebor som turister miste om detta lokal- och järnbrukshistoriska skådespel då pengarna inte räcker till.

Annons

Ljunbergsvandringen, tidigare Hushagsvandringen, startades i början av 1990-talet av Framtidsmuséet och har under de år de funnits blivit en lika populär som omtyckt sommartradition i Borlänge. Under årens lopp har över 10 000 Borlängebor och turister följt med i vandringarna och fått sig en inblick i hur vardagslivet kunde te sig i de gamla brukskasernerna i början av 1900-talet då Borlänge industrialiserades.

- Under de senaste åren har vi haft mellan 900 och 1200 deltagare varje säsong och det är bra. Ljungbergsvandringarna är ett bra sätt att visa upp vår gamla Borlängekultur och hur livet var förr i Hushagen, säger Kicki Bergsten som arbetat med vandringarna i många år.

Men i år ställs alltså vandringarna in. Orsaken är att man inte lyckats få in tillräckligt mycket bidrag från kommun och sponsorer. Kommunen beviljade nyligen förvisso ett bidrag på 35 000 kronor och till det ska läggas vissa bidrag från sponsorer, t ex Stora Enso.

- Men att köra en säsong kostar drygt 100 000 kronor och så mycket pengar har vi inte på långa vägar. Dessutom gav kommunen sitt bidrag så sent att vi inte har hunnit med att planera och marknadsföra oss inför den här säsongen.

- Det känns lite tråkigt att SSAB inte visart något intresse för att sponsra vandringarna. Det är ju trots allt järnbrukets och dess arbetares historia det handlar om, tillägger Kicki Bergsten som dock hoppas att man kan återuppta vandringarna nästa år.

- Det hoppas jag verkligen. Det känns verkligen tungt i hjärtat att behöva ställa in i år. Men samtidigt är det nödvändigt att sätta ned foten och försöka få till en huvudman för vandringarna som gör att vi kan arbeta mera långsiktigt.

På senare tid har det också funnits tankar om att utveckla vandringarna och knyta an till den moderna tidens Borlänge, bland annat genom att ha bussar som kör deltagarna till Framtidsdalen.

- Utan pengar kan inte vandringarna utvecklas så de tankarna har vi lagt på is. Men jag hoppas att ekonomin kan ordna upp sig till nästa år då vi i ensemblen definitivt inte vill lägga ned vandringarna för alltid.

Mer läsning

Annons