Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vägverket kräver möte om fyrhjulingar

/
  • Olyckorna ökar. Hittills i år har sex personer omkommit i olyckor med fyrhjulingar. Flera svåra olyckor har gjort att Vägverket nu tagit initiativ till ett möte med branschen.  Foto: Stina Rapp
  • Foto: Anna Klintasp/Arkiv

Annons

- Vi kommer att träffa tillverkare, försäljare och olika organisationer för att diskutera vad vi kan göra åt problemet med allt fler olyckor. Det kan handla om allt från ökad information till förändrade regler, säger Therese Svensson, informatör vid Vägverket.

Hon pekar på det faktum att försäljningen av fyrhjulingar ökat kraftigt de senaste åren.

- Därmed ökar också antalet olyckor. En annan utveckling är att fyrhjulingen används allt mer på vanliga vägar. Från början var den mest ett bruksfordon som användes på åkrar och i skogen. Nu används fyrhjulingar allt mer som nöjesfordon.

Motormännen har krävt att någon form av förarutbildning införs.

- Vi vill först ha mötet med branschen. Där ska vi diskutera vad som kan göras och om reglerna för att få köra fyrhjuling behöver förändras, säger Svensson.

En undersökning gjord vid Norrlands universitetssjukhus visar att det omkommit 25 personer i fyrhjulingsolyckor från 1995 och framåt.

- Så i snitt har det varit ett par dödsolyckor per år med fyrhjulingar inblandade. Men i år har vi hittills haft sex omkomna i fyrhjulingsolyckor, som jag känner till. Det kan vara ytterligare, säger Thomas Lekander, statistikexpert vid Vägverket.

Han pekar också på att fyrhjulingarna gått från ett bruksfordon till ett nöjesfordon.

- Tyvärr blir fyrhjulingen allt vanligare hos vanlig motorintresserad ungdom. Fyrhjulingen är ett farligt fordon som lätt kan välta, säger Lekander.

Men om det är speciella körutbildningar som bör införas vill inte Lekander slå fast.

- Först måste man i så fall fundera över hur regelpaketet ska se ut, vem som ska utbilda och så vidare. Men det blir något för ansvariga att fundera över efter sommaren.

Den tragiska dödsolyckan i fredags mellan Borlänge och Säter inträffade i terrängen. Annars är utvecklingen att olyckorna i större utsträckning inträffar på vägar.

Statistikexperten ser stora likheter mellan fyrhjulingarna och snöskotrar när det gäller olycksutvecklingen.

- Tyvärr ser mönstret för fyrhjulingsolyckorna ut ungefär som vid snöskoter. Hög fart och fylla är ofta inblandat i dödsolyckor med fyrhjulingar på våra vägar.

Mer läsning

Annons