Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våga ta plats tjejer!

/
  • Våga ta plats. Sofia Nyström och Elina Birkehag från Ung Vänster var inbjudna till Tjejdagen för att lära ut feministiskt självförsvar.

Annons

Självförsvarskursen var en av alla aktiviteter under den tjejdag som fritidsgården arrangerade under tisdagen. Bakgrunden är att försöka få fler flickor till fritidsgården.

Deltagarna fick träna på att våga ta plats genom att ställa sig mer bredbent och se självsäkrare ut.

Under högljuda flabb och fnitter fick tjejerna öva sig med att puffa lite hårdhänt på varandra för att lära sig att ta emot en knuff utan att ramla.

- Det är aldrig kört om du ramlar, men det är bättre om du har balans, säger en av instruktörerna Elina Birkehag från Ung Vänster.

Tillsammans med partikamraten Sofia Nyström åker de runt och lär tjejer hur de ska våga ta mer plats och hur de ska försvara sig mot eventuella förövare.

Och en viktig del är kroppsspråket.

- Kroppsspråket är viktigare än man tror, hur vi rör oss och hur vi pratar. Om vi utstrålar säkerhet, säger Sofia Nyström.

Hon och Elina Birkehag visar hur man faller ut i första självförsvarspositionen.

- Knyt nävarna och skrik nej allt du orkar, instruerar Elina Birkehag.

Instruktörerna var väldigt noga med att påpeka att våld är alltid sista utvägen och berättade lite kort för deltagarna om nödvärnslagen.

- Om du blir attackerad ska du alltid prova allt annat först, att springa, skrika eller tala dig ur situationen i första hand, säger Sofia Nyström.

Men om man blir attackerad av en man är det bra att veta var hans svaga punkter sitter på kroppen, menar instruktörerna.

Medan kursen pågick i ett rum grillades två killar i heta stolen i ett annat rum. Tjejerna fick tillfället att skriva anonyma frågor till killarna som de svarade på direkt. En del frågor togs direkt muntligt.

- Spelar åldern någon roll när ni är ihop med en tjej, undrade en deltagare.

God mat, frågesport, information om smink och musikunderhållning var några andra punkter på den välbesökta tjejdagen.

Mer läsning

Annons